Een kat met een gebroken staart

Hoe nu verder?

Heb je het vermoeden dat je kat zijn staart gebroken heeft? Dat is echt super balen. Zowel voor je kat als voor jou. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt onderzoeken of je kat werkelijk zijn staart gebroken heeft. En welke symptomen je daarnaast nog meer kunt zien. We vertellen je meer over de mogelijke oorzaak en hoe je daar meer informatie over kunt krijgen bij je kat. En natuurlijk vertellen we je meer over de behandeling van een kat met een gebroken staart.

 

Anatomie staart kat skelet
Kat met een gebroken staart

Vaststellen of je kat zijn staart gebroken heeft

In de meeste gevallen twijfelt een eigenaar of de kat zijn staart gebroken heeft of niet. Je kunt dit vaststellen door de staart voorzichtig te betasten. In het geval de staart gebroken is dan lopen de staartwervels niet meer in een mooie rechte lijn. Ofwel kunnen de wervels ten opzichte van elkaar een beetje verschuiven. Meer dan dat de andere wervels dit kunnen. Uiteraard kun je je vast wel voorstellen dat dit je kat pijn kan doen. Dus doe het onderzoek voorzichtig en in alle rust. Begin aan de staartbasis en betast elke wervel en elke tussenwervelschijf door ze een klein beetje heen en weer te schuiven ten opzichte van elkaar. Dit hoort niet te kunnen. Dus wanneer je voelt dat er wel beweging zit tussen de wervels onderling, dan is de staart van je kat gebroken. 

 

Symptomen in het geval je kat zijn staart gebroken heeft

Er zijn een aantal symptomen te zien wanneer je kat zijn staart gebroken heeft. Deze symptomen kun je echter ook zien bij andere problemen aan de staart en geven dus niet persé aan dat de staart gebroken is.

Wat je in elk geval niet hoort op te merken is dat je kat koorts heeft of een etterige uitvloei heeft uit een deel van zijn staart. In dat geval is er sprake van een abces aan de staart van je kat. Ook dit doet verschrikkelijk zeer bij je kat, maar doorgaans is de staart dan niet gebroken. 

De staart van je kat kan ook gekneusd zijn. In dat geval kan hij alle symptomen hebben die we bovenstaand ook genoemd hebben, maar dan voel je dat de staartwervels verder wel in een normale rechte lijn lopen en er geen beweging is tussen de staartwervels. Ook zit er geen duidelijke knik in de staart, hoewel je kat zijn staart wel door de pijn in een omlaag hangende stand kan houden.  

Oorzaken van een gebroken staart bij een kat

Op de een of andere manier heeft je kat zijn staart gebroken wanneer een uitwendige kracht tegen zijn staart harder was dan de krachten die zijn spieren, pezen en staartwervels aan konden. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een aanrijding met een auto of een brommer. Of zijn staart is ergens tussen klem komen te zitten en heeft hij een rare beweging gemaakt om hem los te krijgen. Of een deur ging net iets te snel achter hem dicht en zat zijn staart er nog tussen.

Heftige vechtpartijen kunnen soms ook de oorzaak zijn. En vergeet die katten-hatende buurman/vrouw niet die je kat weleens aan zijn staart vast heeft kunnen grijpen en wie-weet-wat met je kat gedaan heeft. Geloof het of niet, maar dit komt echt nog zeer geregeld voor. 

In het geval dat een kat aangereden is, dan heeft hij bijna altijd gerafelde nagelpuntjes. Dit komt omdat hij zijn nagels reflexmatig uitgezet heeft om zich schrap te zetten tegen de klap en om rechtop te blijven staan. Zijn nagels worden dan afgeschuurd tijdens de aanrijding, doordat zijn lichaam weg geduwd wordt. En kijk ook even of je op de rest van zijn lichaam kleine puntvormige wondjes ziet. in dat geval heeft je kat namelijk waarschijnlijk gevochten met een andere kat. 

 

Kat heeft zijn staart gebroken aan de basis en deze staat nu in een kronkel.
Kat lijkt een gebroken staart te hebben en wordt onderzocht door een dierenarts.

Wanneer ga je naar de dierenarts als je kat zijn staart gebroken lijkt te hebben?

in principe is het altijd verstandig om met je kat naar een dierenarts te gaan om je kat te laten controleren indien je het vermoeden hebt dat hij een gebroken staart heeft. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan je dierenarts namelijk beoordelen, naast een gebroken staart, of er wellicht ook sprake is van inwendige bloedingen in de buik van je kat. Een aanrijding geeft immers vaak meer schade dan alleen een gebroken staart. 

Maar ook als je zekerheid wilt hebben of je kat een gebroken staart heeft of niet, dan kan je dierenarts een röntgenfoto maken van de staart van je kat. Daarop kan er gezien worden of er een breuk is. En zo ja, of die breuk in een wervel zit of in een tussenwervelschijf. 

Zie je een stukje bot uitsteken of heeft je kat grote wonden op zijn staart? Dan is het altijd nodig om naar je dierenarts toe te gaan. Botweefsel zal zeer snel infecteren. En uiteindelijk kan je kat dan sterven aan een bloedvergiftiging wanneer je er niets tegen doet. 

Ook kan je dierenarts natuurlijk een pijnstiller voorschrijven zodat je kat minder pijn aan zijn gebroken staart ervaart in de dagen nadat de breuk ontstaan is. Wel zo prettig voor hem. 

 

 

Hoe behandel je een gebroken staart bij een kat?

Spalken

Wanneer er een duidelijke haakse knik in de staart te zien is, dan is de staart bijna altijd gebroken. In dat geval is het beter om de staart te laten spalken door je dierenarts zodat de gebroken staart van je kat weer in een rechte stand kan vastgroeien. in sommige gevallen is het beter om onder narcose de gebroken staartwervels met hele kleine metalen plaatjes weer aan elkaar vast te maken. Dit kun je dan een beetje vergelijken met een inwendige spalk. Zo’n metalen plaatje hoeft in principe niet verwijderd te worden zodra de breuk genezen is. Tenzij er later in het leven van je kat complicaties optreden.

Amputeren

Zie je botweefsel uitsteken uit de huid van de staart van je kat? Dan wordt er helaas meestal voor gekozen om de staart van je kat te amputeren. Met andere woorden, ze halen een stukje van zijn staart af. De kans is immers groot dat er een infectie zal optreden waaraan je kat kan overlijden. Om die kans zo klein mogelijk te maken verwijderen ze het deel van de staart vanaf ongeveer een centimeter of 5 voor de breuk. Op die manier maken ze een verse wond en is de kans op een wondinfectie zo klein mogelijk.

Op een natuurlijke manier laten genezen

Maar in veruit de meeste gevallen laten we de natuur zijn beloop als er sprake is van een gebroken staart bij je kat. Dat wil zeggen, als dierenarts geven we je kat dan alleen pijnstilling en adviseren hem veel rust te bieden. Maar meer is er meestal niet nodig om de gebroken staart te laten genezen. Het is immers niet al te erg als je kat een beetje een kromme staart aan zijn avontuur overhoudt. Hij kan prima leven met een wat kromme staart en zal er later ook geen pijn meer van hebben zodra het genezen is.

En het spalken van een staart is ook niet zonder gevaar. Er kunnen drukplekken ontstaan in de huid van zijn staart of het verband waarmee de spalk vastgezet wordt kan te strak aangelegd zijn waardoor de staart van je kat kan afsterven. Vandaar dat we eigenlijk als dierenarts enkel bij de gebroken staart van een kat alleen medisch ingrijpen als de staart extreem scheef staat of over de grond sleept.

Dierenarts bezoek dus niet persé noodzakelijk

Wanneer de staart immers over de grond sleept, dan zullen er op termijn schaafwonden ontstaan. En die zullen op hun beurt weer gaan infecteren waardoor je kat kan overlijden aan de gevolgen van die infectie. Dat moet dus voorkomen worden.

Heeft jouw kat dus niet al te veel last van zijn staart en staat hij niet extreem scheef? En zijn er geen wonden zichtbaar? Dan is een dierenartsbezoek dus ook niet strikt noodzakelijk. Je kunt in dat geval ook ongeveer 6 weken zijn staart goed in de gaten houden. Gedurende die 6 weken zal zijn staart genezen en zal hij zijn staart elke week een beetje meer gaan gebruiken. En of dat dus in een scheve stand is, dat maakt niet veel uit.

 

Wat kun je nog meer doen als je kat zijn staart gebroken heeft?

Wanneer je kat zijn staart gebroken heeft, dan is het belangrijk dat die staart rust krijgt en je kat een lekker warm plekje heeft om tot rust te komen. Met andere woorden, dat je kat zoveel mogelijk binnen blijft en er zo min mogelijk krachten op de staart van je kat kunnen inwerken. Zorg er dus ook voor dat kleine kinderen niet steeds bij hem gaan zitten en hem gaan aaien. Daarbij kunnen ze ongewild aan zijn staart zitten waardoor de genezing beperkt wordt. En de meeste katten kunnen daar ook behoorlijk chagrijnig van worden en je kindje dan bijten of krabben. 

Daarnaast kun je jouw kat een pijnstiller geven. Het liefst gebruik je hiervoor een pijnstiller van je dierenarts zoals Metacam, Rimadyl, Carprodyl, Meloxicam of Onsior. Maar de meeste mensen zullen die niet in huis hebben en je dierenarts mag het alleen voorschrijven als je kat op consult geweest is. Besluit je dus om niet met je kat naar je dierenarts te gaan? Dan heb je vaak geen pijnstiller om de gebroken staart van je kat te ondersteunen. In dat geval kun je gebruik maken van Aspirine. LET OP! GEEN ENKELE ANDERE PIJNSTILLER VOOR DE MENS IS GESCHIKT OM AAN JE KAT TE GEVEN. ZE GAAN ER DOOD VAN! Maar Aspirine is wel geschikt.

Van een (kinder) Aspirine tablet van 100mg mag je je kat 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!) een halve tablet geven. Het liefst geef je dit maximaal 7 dagen. Daarna zal de ergste pijn voor je kat zijn afgenomen. 

De staart hoort na 4-6 weken weer genezen te zijn. Hoe jonger je kat is, hoe sneller de genezing zal zijn. Uiteraard is het daarna nog een wat kwetsbaardere plek, dus hou daar rekening mee. 

Waar moet je later rekening mee houden als je kat zijn staart gebroken heeft?

Wanneer de staart van je kat later weer hersteld is en alle wervels weer aan elkaar gegroeid zijn hebben de meeste katten nergens meer last van. Maar sommige katten kunnen volgens onderzoek wel last krijgen van problemen met hun balans of problemen in de communicatie met andere katten omdat veel communicatie gebeurt met behulp van de staart. Het is dan ook wel belangrijk dat je een beetje in de gaten houdt of je kat niet ineens veel vaker ruzie krijgt als hij een kromme staart heeft of veel meer ongelukken krijgt doordat hij bijvoorbeeld niet meer op hekken kan balanceren. 

Hoe voorkom je een gebroken staart bij je kat?

Het is uiteraard lastig om een gebroken staart bij je kat te voorkomen. Maar door hem zoveel mogelijk binnen in huis zijn uitdagingen te bieden zal hij minder vaak naar buiten gaan en dus minder kans lopen op een aanrijding met een auto of brommer. 

Heb je een kater, dan is het ook verstandig om hem te laten castreren zodat hij minder vaak met andere katten zal gaan vechten. 

En probeer ze uiteraard zoveel mogelijk uit de buurt te houden van die boze buurman of buurvrouw. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda