Een abces aan de staart van je kat
De beste thuis behandeling
Abcessen zijn een veel voorkomend probleem bij katten. We zien vooral vaak abcessen ontstaan aan de staart, billen of achterpoten van een kat. Dit komt omdat in de meeste gevallen een vechtpartij de oorzaak van een abces aan de staart van een kat is. Ren je weg, dan kun je best wel eens in je staart gebeten worden. In dit artikel vertellen we je wat een abces is, hoe het ontstaat en welke symptomen je kunt zien. En vooral wat de beste behandeling is van een abces aan de staart van je kat. Lees dus snel verder hoe je deze pijnlijke aandoening bij jouw kat zelf kunt behandelen.
Wat is een abces aan de staart van je kat?
Een abces is een holte onder de huid die zich gevuld heeft met etter (pus). Het ontstaat doordat er een diep wondje in de huid gemaakt is en er bij het maken van dat wondje bacteriën diep in of zelfs onder de huid achtergelaten werden.
Het lichaam van je kat merkt dat er indringers in zijn lichaam gekomen zijn en zal er zijn afweersysteem op los laten. Het zijn dan in dit geval vooral de etter-cellen die op die bacteriën af komen. In sommige gevallen worden alle bacteriën gelijk opgegeten en zo inactief gemaakt. Dan gebeurt er verder niet zoveel. Maar in andere gevallen is de vermeerdering van de bacteriën zo snel dat de etter cellen het niet bij kunnen houden. Er komen dan steeds meer en meer etter cellen naar die locatie toe. Alle etter cellen en bacteriën samen vormen dan een holte die gevuld is met pus.
Na een dag of drie zal de huid een zwakke plek gaan maken die gaat openbarsten. Via die opening zal de etter het lichaam kunnen verlaten. Dit gaat gepaard met behoorlijk wat pijn, veel vieze troep en een enorme stank.
Hoe herken je een abces aan de staart van je kat?
Zodra het abces open gegaan is zie je heel veel bloederige en stinkende troep uit de huid komen. Dan is het makkelijk om een abces vast te stellen. In de dagen voordat het abces open barst kun je het vaak ook al wel opmerken. Je kat heeft erg veel pijn aan zijn staart vanwege de opbouwende druk onder de huid van zijn staart. Hij zal er dan ook vrij veel aan likken en bijten. Je voelt een bult op zijn staart en wanneer je eraan zit kan je kat het uitgillen van de pijn. Pas dus wel een beetje op met je onderzoek, want je kat kan je behoorlijk te grazen nemen met zijn tanden en nagels wanneer je hem zeer doet.
Volgens het onderzoek uitgevoerd door Dan G. O’Neill, Danièlle Gunnmore en Dave C. Brodbel komen (vecht)abcessen vooral voor bij katers jonger dan 8 jaar. Is jouw kat 15 jaar oud en heeft hij een zwelling aan zijn staart, dan is de kans dat het om een abces gaat dus vrij klein.
Welke symptomen vertoont een kat als hij een abces aan zijn staart heeft?
- Pijnlijke zwelling op zijn staart
- Deze zwelling kan erg warm aanvoelen
- Likken aan zijn staart
- Vaak hebben ze elders op het lichaam ook kleine wondjes van een vechtpartij
- Je kat kan koorts hebben
- Je kat kan minder willen eten door de koorts
- Hij kan zichzelf wat meer afzonderen doordat hij zich niet lekker voelt.
- Er kan een kale plek ontstaan op het midden van het abces. Dit wordt waarschijnlijk de plek waar het abces zal open barsten.
Hoe ontstaat een abces aan de staart van een kat?
Zoals we hierboven ook al vertelden is er een wondje ontstaan waarbij bacteriën diep in of onder de huid ingebracht werden. Dit kan een wondje zijn als gevolg van een tak of een ongelukje met een ander voorwerp. Maar in veruit de meeste gevallen is er een vechtpartij geweest met een andere kat. De nagel of (hoek)tand van de andere kat kan vrij makkelijk de huid van jouw kat doorboort hebben tijdens hun vechtpartij. De verdere verwondingen hoeven niet eens zo groot te zijn. Daarom hebben de meeste mensen niet echt door gehad dat er gevochten is.
Toch zien we in die gevallen vrijwel altijd elders op het lichaam ook nog andere kleine wondjes van 1 tot enkele milimeters groot. Je moet daar dan wel bewust naar voelen. Je voelt in de vacht dan vaak de kleine korstjes zitten of je ziet een kras over zijn neus lopen.
Hoe behandel je een abces aan de staart van je kat?
Het is het verstandigst om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Uiteraard heeft je dierenarts er het meeste verstand van en kan de beste behandeling voor jouw kat bepalen. Wil je dit niet, dan kun je het volgende doen:
- Kijk of je op het abces een kaal rondje huid ziet dat een iets andere kleur of glans vertoont dan de omliggende huid. Vaak is dit een halve centimeter groot.
- Het kan ook zijn dat er nog een korstje aanwezig is op de zwelling
- Probeer of je kat het toelaat dat je in het abces knijpt, waarbij je de druk in het abces verhoogt in de richting van bovenstaande afwijkende plek in de huid. Zit er een korstje, krab deze er dan vanaf. De kans is groot dat je op deze manier het abces laat open barsten. Hou wel een flink aantal schone doeken of keukenpapier bij de hand, want dan kun je het gelijk zoveel mogelijk opruimen.
- Masseer nu zoveel mogelijk etter via de opening naar buiten. Het kan echter zijn dat je kat dit niet meer toe laat. Laat hem dan maar even met rust. Waarschijnlijk zal je kat nu zelf de regio van zijn abces likken, waarbij hij er zelf al behoorlijk veel etter uit zal duwen.
- Het legen van het abces doe je 3 keer per dag. Is er in de tussentijd een korst op de opening ontstaan, dan haal je deze eraf.
- Je kat mag de komende dagen zijn staart wel schoon likken. Dat mag ook best wel behoorlijk vaak omdat hij daarmee zelf ook de etter verwijderd. Maar in extreme gevallen kunnen ze hun huid helemaal kapot likken. Zie je dit bij jouw kat ontstaan dan is het beter dat je dit likken voorkomt. Dat kun je doen met een beschermkraag.
Wat kun je nog meer doen om je kat te ondersteunen?
Een pijnstiller
Een abces is natuurlijk ook erg pijnlijk. Daarom is het geven van een pijnstiller aan je kat wel zo prettig voor hem. Het liefst geef je hiervoor een pijnstiller voor katten. Deze kun je echter alleen bij je dierenarts verkrijgen als je met je kat op een consult geweest bent. Heb je het toevallig nog thuis liggen van een vorige keer? Dan geef je dat aan je kat.
Heb je dat niet in huis? Dan is Aspirine de enige geschikte pijnstiller die je aan katten kunt geven die je zelf in de winkel kunt kopen. VAN ANDERE MIDDELEN GAAT JE KAT DOOD, DUS GEEF HEM GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN!!! Alleen Aspirine is geschikt om aan je kat te geven. Je mag hem 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!!!) een half tablet geven van een 100mg tablet (voor kinderen). Geef hem dit maximaal 7 dagen lang. De ergste pijn duurt meestal slechts 2 dagen.
De Asprine werkt ook koorts verlagend, waardoor je kat waarschijnlijk ook wel weer wat beter zal gaan eten.
Voeding
Eet je kat ook slecht door de koorts? Dan is het verstandig om hem extra calorie-rijke voeding te geven waarvan hij niet zoveel hoeft te eten. Katten kunnen zeer makkelijk leverproblemen krijgen wanneer ze niet eten en daarvan gaan ze dood. Zorg er dus voor dat er wel wat voeding bij hem in zijn buik je komt door hem desnoods te dwangvoeren. Je kunt de volgende voeding oplossen met wat water en dan met een spuitje in zijn bek ingeven. Probeer minimaal 1 blikje per dag bij hem binnen te krijgen.
Warmte compressen
Om de genezing te bevorderen is het ook verstandig om 3x daags gedurende 15 minuten een warmtebron tegen het abces van je kat aan te leggen. Een kersenpit kussen is daar het meest geschikt voor en wordt het beste getolereerd door katten.Wanneer ga je beter met je kat naar je dierenarts?
Het is in alle gevallen verstandiger dat je met je kat naar je dierenarts gaat dan dat je het thuis zelf behandeld.
Maar zeker als je kat erg slecht eet of heel ziek oogt door het abces aan zijn staart, dan is het beter om een bezoek aan je dierenarts te brengen. Zelfs als je maar een beetje twijfelt.
Een dierenarts zal waarschijnlijk het abces openen als het nog niet zelf open gegaan is. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om onder narcose een drain te plaatsen zodat de opening open blijft en de etter er zelf uit kan blijven komen. Verder wordt meestal een antibioticakuur voorgeschreven en een pijnstiller meegegeven.
Hoe voorkom je een abces aan de staart van je kat?
Het voorkomen van een abces aan de staart van je kat is soms wel lastig. Het is belangrijk om in elk geval zoveel mogelijk te voorkomen dat je kat zal gaan vechten. Dit kun je doen door je kat te laten castreren.
Heeft je kat echter toch gevochten en heb je dit gemerkt? Behandel dan alle wondjes die je ziet of voelt met betadine-zalf. Zit er al een korstje op het wondje, krab deze er dan eerst even vanaf voordat je de betadine erop doet. Zo kan het beter intrekken en vroegtijdig de bacteriën doden, voordat er een abces kan ontstaan.
Maar helaas kun je nooit 100% voorkomen dat er abcessen gevormd worden. Sommige katten vechten nou eenmaal graag met andere katten, ofwel ziet een andere kat hem als grote rivaal.
Een case-studie
Wat zijn de klachten?
De eigenaar van Tijger, een 5-jarige niet-gecastreerde kater, vroeg dierenarts Nanda om hulp. Hij had bij Tijger sinds twee dagen een pijnlijke zwelling op zijn staart opgemerkt en Tijger gedroeg zich niet zoals hij normaal deed. Hij likte overmatig aan zijn staart en reageerde erg boos als de eigenaar de staart aanraakte. De eigenaar had Tijger wat lekkers te eten aangeboden om hem te kalmeren, maar dit wilde hij niet hebben. De eigenaar wilde graag weten wat hij nu moest doen.Diagnose
Dierenarts Nanda stelde wat extra vragen en vroeg om een foto en kwam al snel tot de conclusie dat het waarschijnlijk ging om een abces aan de staart van Tijger. Vooral omdat er op de foto andere wondjes zichtbaar waren. Ze vroeg de eigenaar om te proberen naar de zwelling te kijken en te zien of er een anders uitziend stukje huid zichtbaar was. Dit was het geval. De eigenaar kreeg de opdracht om even heel gemeen te zijn en te knijpen in het abces, alsof hij een puist uitdrukte waarbij de kracht richting die anders uitziende huid ging. De eigenaar deed dit en hoewel Tijger hier echt heel boos van werd, was het wel succesvol. Het abces barstte open en alle etter kwam eruit.Behandeling
Het abces op de staart van tijger werd zo goed als hij het wilde toelaten leeg gedrukt en schoon gemaakt. Meneer heeft dit heel consequent 3x per dag gedaan. Na 2 dagen kwam er al nauwelijks nog etter uit. Ondertussen mocht tijger zijn staart zelf ook schoonhouden door eraan te likken. Hij deed dit gelukkig niet zodanig veel dat de huid er beschadigd van raakte. Een beschermkraag was in dit geval dus niet nodig. Nadat het abces opengebarsten was knapte Tijger binnen enkele uren op en begon hij ook weer iets te eten. Daarom besloot de eigenaar van Tijger om hem nog even geen Aspirine te geven en even te kijken hoe het zich zou ontwikkelen. Zijn koorts leek immers weer te zakken en zijn pijn leek heel wat minder nu de druk van het abces eraf was. Wel heeft de eigenaar een beetje CBD-olie aan Tijger gegeven, wat ook een licht pijnstillende werking bij katten geeft. De dagen daarna heeft Tijger 3x per dag een kersenpit kussen tegen zijn staart aangekregen. Hij wilde dit echter maar 5 minuten tegen zijn staart aan houden en besloot daarna om er gewoon lekker met zijn lichaam tegenaan te gaan liggen. Elke dag knapte Tijger meer op. Na 5 dagen was het abces zo goed als genezen en zat er een stevige korst op. Hij at weer als vanouds en gaf geen tekenen van pijn meer.Vervolg
De eigenaar heeft vervolgens na 2 weken een afspraak gemaakt bij zijn dierenarts om Tijger te laten castreren. Hij was immers al vaker thuisgekomen met aanzienlijke vechtwonden en meneer wilde de kans hierop verkleinen zodat de kans op herhaling van dit avontuur minder werd.Veel succes!
Hopelijk verloopt de behandeling bij jouw kat net zo succesvol als bij Tijger. Mocht je behoefte hebben aan overleg met onze dierenarts Nanda dan vind je hieronder hoe je met haar in contact kunt komen. Veel beterschap voor je kat!
Vraag advies aan dierenarts Nanda
Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!