Mijn kat heeft moeite met slikken – Wat moet ik doen?

Hoe zie je dat je kat moeite heeft met slikken?

Een kat die moeite heeft om eten of drinken door te slikken zie je meestal een beetje hulpeloos bij zijn bakjes zitten. Hij heeft immers wel honger, maar het eten lukt hem niet goed. Dat je kat moeite heeft met slikken moet je dus niet verwarren met dat je kat niet wil eten doordat hij misselijk is. Hij heeft wel degelijk eetlust als je kat moeite heeft met slikken. Maar om de een of andere reden kan hij de voeding of zijn drinken maar moeilijk door slikken. 

Je kunt hierbij ook veel verschillende andere symptomen zien. Bijvoorbeeld dat hij eten oppakt, maar het dan weer uit zijn bek laat vallen. Of dat hij het eten van de ene kant van zijn bek naar de andere gooit. Kwijlen. Of zelfs zichtbaar moeilijke bewegingen maken tijdens het slikken. Dat je kat moeite heeft met slikken is uiteraard heel vervelend voor hem. Dus daar moet wat aan gedaan worden. 

Kat heeft moeite met slikken en zit dus zielig naast zijn etensbakje.

Oorzaken waardoor je kat moeite heeft met slikken

Pijn aan tanden

In veruit de meeste gevallen heeft een kat moeite met slikken doordat hij pijn ervaart tijdens het door slikken van voedsel. Maar soms ook tijdens het drinken. Meestal zie je dat een kat vooral tijdens het eten moeite heeft met slikken. De pijn kan hierbij vanuit de tanden en kiezen komen ofwel vanuit de keel. Je kunt dus het beste even je kat op een tafel of ander oppervlak zetten en een huisgenoot je kat laten vasthouden. Jij kunt dan zelf zijn gebit beoordelen. 

De tanden horen mooi wit te zijn en geen bruine vlekken te bevatten. Hebben ze dit wel? Dan is dit waarschijnlijk tandsteen. Dit tandsteen kan tandvleesontstekingen tot gevolg hebben. Hierbij is het tandvlees niet mooi lichtroze, zoals het hoort te zijn, maar donker rood en vaak ook etterig. De tanden en kiezen kunnen in dit geval zelfs al los zijn gaan zitten. Kijk daar dus goed naar door tegen de tanden aan te duwen. Ze horen uiteraard niet te kunnen bewegen. Zie je op een bepaalde plek erg rood tandvlees? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak waardoor je kat moeite heeft met slikken. 

Bij jonge katten komt er ook wel de aandoening “juveniele gingivitis” voor. Beter bekend onder de term gingivitis-stomatitis-complex. Hierbij ontstaat een behoorlijk heftige vorm van ontstoken tandvlees bij deze jonge kat. Dit ontstaat doorgaans vlak nadat de volwassen tanden en kiezen zijn doorgekomen. Verondersteld wordt dat het een soort van allergische reactie is op tandglazuur. Om dit te behandelen heb je een dierenarts nodig. En houd er rekening mee dat er meestal wel meerdere bezoeken noodzakelijk zijn. Maar deze extreme vorm van tandvleesontsteking is een zeer goede reden voor je kat om moeite te hebben met slikken.
Pijn in zijn keel

Zie je niets raars aan de tanden en kiezen? Open dan de mond van je kat een stukje. Dit doe je door èèn hand op het voorhoofd van je kat neer te leggen en dan met je duim en wijsvinger de bovenkaak van je kat vast te pakken, net achter zijn grote hoektanden. Draai dan zijn neus maar een beetje richting het plafond. Met je andere hand kun je dan de onderkaak ter hoogte van de voortandjes met je vinger omlaag duwen. Zijn bekje hoort nu open te gaan. Open hem niet te ver, want dat vindt je kat niet prettig en dan gaat hij tegensputteren en kun je niets zien. Gewoon een klein beetje open maken en goed in zijn keel kijken. 

Met name achter in zijn keel zou het flink rood en ontstoken eruit kunnen zien. Dus dat moet je beoordelen. Ziet het er rood en geïrriteerd uit? Dan is dat de oorzaak waardoor je kat moeite heeft met slikken.  

Ontstekingen als gevolg van tandsteen kunnen ervoor zorgen dat een kat moeite heeft bij het slikken.
Milde vorm van tandsteen bij een kat (bruine substantie op de kiezen)
Blokkade van de slokdarm

Heb je geen afwijkingen gezien van de tanden en de keel? Dan kan het zijn dat je kat iets klem heeft zitten in zijn slokdarm. Dit komt niet zo heel vaak voor aangezien katten over het algemeen niet zo heel vaak voorwerpen oppakken en doorslikken. Maar een haarbal kan wel klem zitten in zijn slokdarm. In dat geval zie je vaak dat ze wel proberen te slikken, maar dat je kat moeite heeft met slikken. Doorgaans zie je hem dan ook heel erg kwijlen. Hij kauwt dan echter wel normaal en pijnvrij. In sommige gevallen wrijven ze ook over hun keel

Is je kat er niet al te erg van onder de indruk en heeft hij geen pijn aan zijn tanden, kiezen of keel? Dan kun je proberen of je kat minder moeite krijgt met slikken als je je kat een anti-haarbal-pasta geeft. Een zeer goed krachtig middel hiervoor is lax-a-past. Je moet dan 1x per dag 2,5 cm pasta in het bekje van je kat doen. En dat doe je gedurende 3 dagen. Lukt het niet om het in zijn bek te krijgen? Smeer het dan maar op zijn voorvoetjes. Dikke kans dat hij het dan zelf wel eraf wast en zo (met moeite natuurlijk) zal inslikken. 

Tumoren aan de tong

Op oudere leeftijd hebben katten meer problemen met hun gezondheid. Een van die problemen zijn tumoren onder de tong. Als de tumoren onder de tong van je kat groter worden dan kan de tong niet meer goed gebruikt worden. Je kat heeft dan moeite met slikken Dit valt op zich nog best wel makkelijk door jezelf vast te stellen, mits je kat bereid is om je zijn tong te laten onderzoeken. Je moet dan de tong met je vinger iets opzij duwen aan de tong-basis. In geval van een tumor zie je op die plek knobbels zitten. Die horen er niet te zijn. Hopelijk laat je kat het onderzoek goed toe en zie je zelf niets geks onder zijn tong. Zie je dat wel? Dan is de kans groot dat dat de oorzaak is waarom je kat moeite heeft met slikken. 

Neurologische problemen

In zeldzame gevallen kan het ook voorkomen dat een kat moeilijk kan slikken als gevolg van een probleem aan de zenuw die de slokdarm aanstuurt. Over het algemeen zien we dit voornamelijk bij katten jonger dan 6 maanden oud. De slokdarm is in dit geval niet in staat om het voedsel te vervoeren van de keel richting de maag. Het voedsel blijft dan hangen in de slokdarm en wordt er meestal weer uitgewerkt binnen korte tijd na het eten. Over het algemeen is deze jonge kat dan al van jongs af aan wat achter in de groei en zie je een duidelijke achterstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes. 

Kat is enorm aan het kwijlen omdat hij moeite heeft met slikken als gevolg van een neurologisch probleem met zijn slokdarm.

Wanneer moet je naar je dierenarts toe gaan?

Als je kat pijnuitingen heeft tijdens het eten, of je hebt een slecht gebit ontdekt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Ook als je vermoedt dat er sprake kan zijn van een neurologisch probleem of een tumor onder de tong, dan kun je het beste zo snel mogelijk naar je dierenarts toe gaan om het probleem te laten vaststellen. 

Heb je het idee dat je kat wellicht een haarbal klem heeft zitten dan kun je de lax-a-past behandeling toedienen. Je kat mag dan echter niet al te ziek of ellendig ogen. Na 3 dagen lax-a-past hoort hij geen moeite meer te hebben met slikken. En ten alle tijden moet je kat wel een beetje (liefst de helft van zijn normale) maaltijd binnen krijgen. Anders krijgt hij een leververvetting en kan hij daaraan overlijden. Twijfel je? Dan kun je het beste toch met je kat die moeite heeft om te slikken naar je dierenarts toe gaan. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat scherpe foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je zo goed mogelijk te helpen. 

Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn ontstoken lip af.