Wat zijn de symptomen als je kat zijn poot gekneusd heeft?

En wat kun je er aan doen?

Het ontstaat natuurlijk regelmatig bij katten, een gekneusde poot. Maar welke symptomen vertoont een kat met een gekneusde poot? Hoe kun je als eigenaar zien dat je kat een gekneusde poot heeft? En hoe weet je of er misschien meer aan de hand is dan een kneuzing? In dit artikel bespreken we de symptomen die je kunt zien als je kat zijn poot gekneusd heeft en vertellen we je wat je er zelf aan kunt doen. Ook leggen we uit bij welke symptomen je toch beter naar je dierenarts toe kunt gaan voor verder onderzoek van de gekneusde poot bij je kat. Dus lees maar gauw verder. 

 

Kat houdt zijn gekneusde poot omhoog.
Kat likt aan zijn voetje omdat hij het gekneusd heeft.

Welke symptomen zie je als je kat een gekneusde poot heeft?

De symptomen die je bij je kat opmerkt kunnen heel mild zijn bij een lichte kneuzing, maar ook heel uitgebreid bij een zware kneuzing aan de poot van je kat. De volgende symptomen kun je dus in meer of mindere mate bij je kat opmerken indien hij een gekneusde poot heeft:

  • Je kat loopt mank of steunt zelfs niet op zijn pijnlijke poot
  • Je kat loopt minder rond dan je van hem gewend bent
  • Als je de poot van je kat onderzoekt dan kan dit pijnlijk voor je kat zijn. Bij milde kneuzingen geven veel katten echter geen pijn uitingen tijdens het onderzoek.
  • De poot is opgezet en dik
  • De poot voelt warmer aan dan zijn normale poot
  • De huid van de poot kan er roder uit zien
  • Je kat likt veel aan zijn poot of bijt er zelfs in
  • Je kat kan wat meer teruggetrokken zijn en minder aandacht willen.
  • Door de zwelling kan zijn poot wat stijver zijn.

Wat is een gekneusde poot bij een kat?

Een gekneusde poot bij de kat en de bijbehorende symptomen ontstaan waneer er op de een of andere manier schade is ontstaan aan de zachte weefsels van de poot. Dat wil dus zeggen, schade aan spieren, pezen of huid. Doordat die weefsels beschadigd raken komen er stoffen vrij uit de cellen van die weefsels. Daardoor “weet” het lichaam van je kat dat er op die plek in zijn lichaam een probleem zit dat opgelost moet worden. 

Er worden dan allerlei mechanismen in gang gezet om die schade op te ruimen. Zo worden bijvoorbeeld de bloedvaten helemaal wijd open gezet zodat er meer bloed naar die regio toe kan komen. Dat is handig, want dan komen er dus ook meer opruimende cellen van het afweersysteem naar toe. Doordat de bloedvaten helemaal open gaan staan ziet de huid op de plek van de kneuzing er meestal roder uit. Daarnaast voelt dat gebied dan ook warmer aan. Ook dat is handig want het immuunsysteem werkt beter als de temperatuur wat hoger is. Dus het opruimen van de schade verloopt dan wat makkelijker. 

Verder gaan de bloedvaten ook wat grotere “gaatjes” vertonen waardoor vocht de bloedvaten kan verlaten. Ook hierin zitten meer stoffen die de boel schoon maken. Maar daarnaast zorgt de grotere hoeveelheid vocht wel voor het opzwellen van het gebied dat gekneusd is. Vandaar dat zwelling ook een symptoom is van een gekneusde poot bij je kat. 

Al deze reacties zorgen ervoor dat na een week of wat de poot van je kat weer helemaal hersteld is en zijn functie weer naar behoren kan uitvoeren. 

 

Welke symptomen hoor je NIET te zien bij een kat met een gekneusde poot?

Er zijn een aantal symptomen die je kunt opmerken die je niet ziet als je kat een gekneusde poot heeft, maar er iets anders speelt. De vraag is namelijk altijd of een poot “slechts” gekneusd is, of dat er meer speelt. Zo kan een poot bijvoorbeeld ook gebroken zijn. Of er zit een infectie in zijn poot.

    Symptomen bij een gebroken poot

    Het is in sommige gevallen moeilijk om een verschil te maken tussen een gebroken poot en een gekneusde poot. Ook voor een dierenarts is het niet altijd met zekerheid te zeggen zonder een röntgenfoto te maken. Maar in geval van de volgende symptomen weet je wel zeker dat een poot gebroken is:

     

    • Poot heeft een zeer abnormale stand
    • Het onderste deel van de poot bungelt aan het bovenste deel van de poot
    • Er steekt een bot door de huid heen
    • Je kat sleept zijn poot over de grond (niet altijd gebroken, maar wel reden om naar je dierenarts te gaan)

    Symptomen bij een infectie of abces

    In geval van een infectie aan de poot is er meestal sprake van een abces. Er is in dat geval een bacterie onder de huid gekomen (vaak als gevolg van een vechtpartij met een andere kat) en het lichaam van je kat probeert die nu op te ruimen. Dit doet het door er ettercellen heen te sturen. Ongeveer 1 a 2 dagen na een vechtpartij zie je dan dat je kat extreem mank loopt. Kenmerkend voor een abces zijn de volgende symptomen:

     

    • Je kat heeft meestal koorts (rectale temperatuur hoger dan 39,5 graden celcius)
    • Je kat wil niet goed eten, ook niet als je het voor zijn neus neerzet en hij er niet voor hoeft te lopen
    • Je voelt vaak een zachte zwelling op de plek van het abces. Bij druk op deze zwelling voelt je kat meestal een enorme pijn, dus druk niet te hard.
    • In het midden zie je vaak nog een wondje zitten ofwel zie je dat de huid op die plek er anders uit ziet
    • Na een paar dagen zal het abces open barsten en komt er zeer veel stinkende, bloederige en etterige vloeistof uit. Gek genoeg heeft je kat na het open barsten minder pijn en voelt hij zich duidelijk aan de beterende hand.

    Hoe ontstaat een gekneusde poot bij een kat

    Zoals we al vertelden is er sprake van weefselschade in geval van een gekneusde poot bij de kat en je de bijbehorende symptomen opmerkt. Deze schade ontstaat altijd als gevolg van een ongeluk. Bijvoorbeeld een aanrijding met een auto of brommer. Of als gevolg van een val van een wat grotere hoogte. Maar ook als gevolg van een vechtpartij met een andere kat of een hond kan er weefselschade ontstaan. En vergeet de boze buurman of buurvrouw niet die je kat een schop gegeven heeft omdat jouw kat in zijn of haar tuin rondliep. Tja, ze zijn er. 

     

    een mank lopende kat wordt onderzocht door een dierenarts om een gebroken poot uit te sluiten.
    Kitten heeft pijn in zijn poot omdat hij een gekneusde poot heeft.

    Hoe lang duurt het voordat de symptomen van een gekneusde poot bij een kat verminderen?

    De periode die het genezen van de poot in beslag neemt kan heel verschillend zijn. Dit hangt af van welke weefsels allemaal beschadigd zijn en welke symptomen je allemaal gezien hebt. De ene kat is na een paar dagen rustig aan doen alweer compleet genezen. De andere doet er wel een maand of twee over. 

    Over het algemeen is het van buitenaf niet duidelijk te zien welke weefsels beschadigd zijn. Maar is er slechts een uitrekking van spieren geweest dan zal de genezing snel gaan. Zit er echter een scheur in een spier of is er schade aan een pees, dan kan de genezing van de gekneusde poot bij je kat en de bijbehorende symptomen zomaar een maand of twee duren. 

     

    Behandeling van een gekneusde poot bij een kat

    Heb je het idee dat er geen sprake is van een gebroken poot? En vertoont je kat ook geen symptomen die kunnen passen bij een abces? Dus bijvoorbeeld koorts of weinig eetlust hebben? En is er geen sprake van extreem mank lopen? Dan hoef je niet persé naar je dierenarts toe te gaan. Hoewel het wel altijd de veiligste optie is, maar in dit geval kun je het ook even aankijken en zelf behandelen. 

     

    Rust

    Om de symptomen van een gekneusde poot zoveel mogelijk te laten genezen is het belangrijk dat je kat niet teveel beweegt. Probeer hem dus binnen te houden en hem niet teveel te laten klimmen en springen. De katten die in huis ook nog veel bewegen zijn er soms zelfs bij gebaat als je ze in een bench neer zet. Hun poot krijgt dan de meeste rust en zal het snelst genezen. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is om een ligplekje voor je kat te hebben, een kleine kattenbak en zijn voerbakjes erin te hebben staan. 

    Ontstekingsremmers

    Om de pijn te onderdrukken en de weefselschade sneller te laten herstellen is CBD-olie geschikt om bij katten te gebruiken. Van CBD-olie (ook wel bekend als hennepolie) is bekend dat het ontstekingsremmend werkt en pijn onderdrukt. Let er echter op dat je een product gebruikt dat geschikt is voor katten. De producten voor humaan gebruik kunnen stoffen bevatten waar katten dood aan gaan. Daarnaast is de concentratie voor humaan gebruik vele malen hoger dan de concentratie voor katten. Indien gewenst kun je CBD-olie langdurig gebruiken om de symptomen van een gekneusde poot bij je kat te behandelen. 

    Aspirine

    Wanneer je kat echt heel veel pijn heeft en je wilt toch niet naar je dierenarts toe gaan, dan kun je je kat een aantal dagen behandelen met Aspirine. LET OP!! GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN!!!. Enkel aspirine is geschikt om aan katten te geven. De pijnstillers van je dierenarts werken beter bij je kat tegen de pijn, maar aspirine zal ook zeker de ergste pijn bij hem weg nemen. 

    Je mag je kat 1x per 2 dagen (dus niet verwarren met 2x per dag!!) een kwart tablet geven van een 100mg tablet, en dat gedurende maximaal 7 dagen. 

    Met welke symptomen ga je naar de dierenarts als je kat zijn poot gekneusd heeft?

    Wanneer je kat in zijn geheel niet op zijn poot wil lopen of steunen, dan is er mogelijk meer aan de hand dan een gekneusde poot. Zeker als je als symptomen ook nog eens ziet dat de poot van je kat de neiging heeft te bungelen of in een vreemde stand staat, dan bestaat de kans dat het gebroken is. Mocht je merken dat je kat niet of slecht wil eten dan is het ook belangrijk dat je toch even langs je dierenarts gaat. Katten kunnen namelijk niet goed tegen niet-eten en lopen zelfs kans om dood te gaan enkel als ze één of twee dagen niet gegeten hebben. 

    Mocht je kat zijn poot nog wel gebruiken en je besluit het aan te kijken, dan is het wel belangrijk dat je na een week wel duidelijk verbetering in zijn symptomen ziet ontstaan. Het manken moet minder zijn en de zwelling moet wat afgenomen zijn. Is dit niet het geval of twijfel ja, dan is het wel belangrijk dat je langs je eigen dierenarts gaat. 

     

    Hopelijk verdwijnen de symptomen van een gekneusde poot bij je kat snel

    Hopelijk heb je aan bovenstaande adviezen veel hulp om je kat te behandelen. Hoe sneller hij weer lekker rond kan rennen, hoe beter het voor jullie allemaal is. Veel beterschap dus!

     

    Vraag advies aan dierenarts Nanda

    Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

    dierenarts Nanda