Je kat houdt zijn tong uit zijn mond – Waarom is dat?

Het gedrag van katten kan soms raadselachtig zijn, en een van die intrigerende gewoontes is wanneer ze hun tong uit hun mond steken. Hoewel het misschien vreemd lijkt, is er meestal een goede reden achter dit gedrag. In dit artikel bespreken we enkele mogelijke oorzaken en interpretaties van waarom je kat zijn tong uit zijn mond houdt. 

Redenen waarom je kat zijn tong uit zijn mond houdt.

Verkoeling

Wanneer het heel erg warm is dan gaan katten in principe op de koelste plekken liggen slapen. Dan hebben ze het minste last van de hitte. ’s Nachts gaan ze dan wel weer op jacht. Maar wanneer het extreem warm is en je kat niet kan ontsnappen aan de warmte dan moet hij op een andere manier zijn lichaam koel zien te houden. 

Wij mensen kunnen in dat geval zweten. Doordat hierbij water op onze warme huid terecht komt zal dit water verdampen waarbij het warmte aan ons lichaam onttrekt en we dus afkoelen. Katten kunnen echter alleen maar zweten via hun voetzooltjes. Dat is in extreme hitte niet voldoende. Daarom gaan ze zich wassen waarbij ze hun vacht nat maken dat vervolgens net als het zweet bij mensen kan verdampen. Indien dit nog altijd niet voldoende is om genoeg af te koelen dan gaan ze hijgen en houden hun tong buiten hun mond. Hierbij verdampen ze ook veel water waardoor hun lichaam afkoelt. Dit doen katten echter niet zo snel, vandaar dat je het mogelijk nog niet eerder gezien hebt. 

Kat houdt zijn tong uit zijn bek omdat hij misselijk is.
Smaak en geur herkennen: tongelen

Katten hebben een goed reukvermogen en kunnen hun tong gebruiken om geur deeltjes op te vangen en te analyseren. De geurstofjes komen onder andere op hun neusspiegel en door deze te likken en in hun bekje te brengen kunnen ze de geur beter herkennen. Sommige katten doen dit heel veel. Steeds weer met hun tong over hun neus likken en alert rond kijken. Dit noemen we ook wel “tongelen”. Onze huiskatten zijn echter een beetje lui geworden, dus we zien ze dat niet zo heel veel meer doen. Want tja, je eten wordt toch voor je klaar gezet. 

Misselijkheid

Indien katten misselijk zijn, bijvoorbeeld door een virus of door iets verkeerds te eten, kunnen ze ook hun tong buiten hun mond houden. Je ziet ze dan ook vaak wat meer slikken dan dat je kat gewoonlijk doet. Hij probeert de misselijkheid weg te slikken. Vaak zie je ook dat je kat aan het kwijlen is bij misselijkheid. Hele kwijl-draden kunnen aan zijn bek hangen. Soms worden ze zelfs zo misselijk dat ze gaan overgeven

Kat is aan het kwijlen vanwege een tumor onder zijn tong.
Pijn in zijn mond

Wanneer katten pijn in hun mond hebben dan houden ze ook vaak de tong uit hun mond. Je kunt dan denken aan tandsteen die ervoor gezorgd heeft dat er ontstekingen aan het tandvlees zijn, aan het oplikken van giftige chemische stoffen die  een soort brandwondjes veroorzaken, wondjes aan de tong of zelfs hele dikke zwellingen in de mond. Allemaal goede redenen om pijn in je mond te hebben en dus je tong uit je mond te laten hangen. 

Diagnose waarom je kat zijn tong uit zijn mond houdt

Oververhitting uitsluiten

In de eerste plaats moet je je afvragen of het op het moment erg heet is op de plek waar je kat zit. Wellicht heeft hij daarom zijn tong uit zijn mond. Met name als het er boven de 30 graden is dan kan het heel goed zijn dat je kat gewoon aan het hijgen is om zijn lichaamstemperatuur omlaag te krijgen. In dat geval kun je het beste eerst even zijn lichaamstemperatuur opnemen met een rectale thermometer voor mensen. 

Deze thermometer steek je met behulp van wat vaseline in zijn anus. Een normale lichaamstemperatuur van een kat zit onder de 39,5°C. Daarboven heeft hij koorts of oververhitting en als het dus zeer warm is in zijn omgeving dan kan hij zijn warmte niet voldoende kwijt wanneer zijn temperatuur boven de 39,5°C komt . Je moet in dat geval zijn pootjes en koppie een beetje vochtig maken zodat hij extra warmte kwijt kan. Indien hij boven de 40,5 graden zit moet je met spoed naar een dierenarts gaan. Wanneer de temperatuur boven de 41°C komt dan loopt hij risico om aan oververhitting dood te gaan. Meer tips lees je op de pagina over oververhitting bij de kat. 

Bekinspectie om wondjes uit te sluiten

Is hij niet te warm geworden als gevolg van een warme omgeving? Dan ga je in zijn bekje kijken. Til eerst zijn lippen op om zijn snijtanden te bekijken. Vervolgens trek je de lippen wat naar achteren om zijn kiezen te beoordelen. Bekijk ook zijn tong en keel. Dit doe je door je vinger in het holletje achter zijn hoektanden te duwen. Hierbij gaat hij waarschijnlijk zelf zijn bekje al openen. Dan kun je vervolgens zijn onderkaak iets verder open trekken. Doe dit niet te ver want dan gaat hij juist tegenspartelen en zie je niets meer. 

Zie je veel donker rood tandvlees, bloed of etter? Dan heb je waarschijnlijk de oorzaak gevonden waarom je kat zijn tong buiten zijn mond houdt. Hiermee kun je het beste naar een dierenarts toe gaan om het te laten beoordelen. Indien nodig kan je dierenarts een pijnstiller voorschijven om je kat er wat minder last van te laten hebben. 

Bek onderzoeken bij een kat om te achterhalen of er een reden is dat hij zijn tong uit steekt.

Mocht het een heel klein wondje zijn dan kun je dit behandelen met wat waterstofperoxide 3% oplossing. Dit doe je op een schoon wattenstaafje en dep je 3x daags op het wondje in zijn bek. De ontstekingsreactie zou dan na een dag of 2 al heel veel verbeterd moeten zijn en na 5 dagen geheel verdwenen. Je kat houdt dan ook zijn tong niet meer buiten zijn mond. 

Misselijkheid vast stellen

Heeft hij geen verhoogde temperatuur en geen wondjes in zijn bek? Dan is de kans groot dat hij misselijk is. Geef hem maar even iets te eten dat hij normaal gesproken gelijk op eet. Heeft hij er geen interesse in? Of eet hij het met een traag tempo op? Dan is hij waarschijnlijk misselijk. Indien je een jongere kat hebt dan kun je dit even een paar dagen aankijken. Maar is je kat al ouder dan een jaar of tien dan kun je het beste even naar een dierenarts toe gaan om ernstige problemen, zoals bijvoorbeeld nierfalen, uit te sluiten. Overigens kan een kat met misselijkheid als gevolg van een virale infectie ook flinke koorts hebben. Maar in je woning heerst dan een normale temperatuur. 

Kijk je het even aan bij je jongere kat? Dan is het wel heel belangrijk dat hij wel wat eten binnen krijgt. Katten krijgen namelijk snel als gevolg van niet eten een leververvetting en hieraan kunnen ze overlijden. Dus zorg op zijn minst door middel van lekkere snoepjes of een beetje kaas of worst dat hij wel een beetje eten binnen krijgt. Ook kun je onderstaand nat voer geven. Hierin zitten veel meer calorieën dan in gewoon nat voer en dus hoeft hij er niet heel veel van binnen te krijgen om een leververvetting te voorkomen. Door natvoer een beetje op te warmen gaat katten het ook vaak beter opeten. 

Hoe nu verder?

Je kat mag dus niet oververhit geraakt zijn of problemen in zijn bek hebben. Als dat wel het geval is dan kun je het beste even met hem naar de dierenarts toe gaan. Heb je niet kunnen vinden waarom je kat zijn tong uit zijn mond houdt? En lijkt je kat dus gewoon misselijk? Dan wacht je het even af terwijl je wel zorgt dat er een beetje eten bij hem naar binnen gaat. Hij mag niet gaan overgeven en hij moet wel een beetje ontlasting hebben. Bij twijfel ga je toch beter even langs je dierenarts. 

Heb je vragen over je kat en waarom hij zijn tong uit zijn mond houdt?

In dat geval kun je contact opnemen met dierenarts Nanda. Door op onderstaande whatsapp-knop te drukken kun je haar een bericht sturen. Hoe het in zijn werk gaat en wat de kosten zijn kun je terug vinden op de Home-pagina. Maar hopelijk heb je haar niet nodig en is je kat snel weer de oude. Veel succes!