Ontstoken anus bij je kat

Hoe los je dit zo snel mogelijk op?

Heb je het idee dat er een ontstoken anus bij je kat speelt? Wat super vervelend. Hij zal er ongetwijfeld behoorlijk last van hebben. Maar het is gelukkig geen levensbedreigend probleem. Dat scheelt. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak kan zijn van een ontstoken anus bij je kat. Uiteraard leggen we je uit welke symptomen je kunt opmerken en wat je zelf kunt doen om de ontstoken anus bij je kat te behandelen. Hopelijk is je kat nu snel weer zijn oude zelf. Zonder pijn aan zijn anus. 

 

ontstoken anus bij een kat
door een ontstoken anus gaat deze kat steeds zijn anus likken.

Wat is een ontstoken anus bij je kat?

Iedereen weet natuurlijk wel dat de anus het allerlaatste deel van de darmen is. Het bevat de spier die ervoor zorgt dat je kat nog even zijn ontlasting kan ophouden totdat hij een plekje gevonden heeft waar het handig is om zich van zijn ontlasting te ontdoen. Een ontstoken anus bij je kat zorgt er dan ook voor dat het poepen erg pijnlijk voor je kat is. Maar ook als hij niet aan het poepen is heeft je kat last van zijn anus. Met overmatig likken en over de vloer schuiven tot gevolg. Dit noemen we ook wel “sleetje rijden”.

De anus is ontstoken omdat er op de een of andere manier schade is ontstaan aan het weefsel van de anus. Het lichaam van je kat gaat deze schade proberen op te ruimen en te herstellen. Maar dat doet het door er een ontstekingsreactie op los te laten. De oorzaken die de schade aan de anus kunnen geven leggen we hierna in dit artikel uit. 

Welke oorzaken zorgen voor een ontstoken anus bij je kat?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat de anus van je kat ontstoken raakt. We leggen ze hieronder stuk voor stuk uit. 

 

Ontstoken anaalklieren

In de meeste gevallen is er sprake van ontstoken anaalklieren als je kat een ontstoken anus heeft. De anaalklieren zijn twee klieren die je kat vlak naast zijn anus heeft zitten.Telkens als je kat perst om zijn ontlasting kwijt te raken geven de anaalklieren een beetje klierinhoud met de ontlasting mee. Elke kat heeft een specifieke lichaamseigen anaalklier-geur. Het is voor katten onderling dan ook duidelijk dat een bepaalde drol bij een bepaalde kat hoort. Hiermee bakenen ze dus onder andere hun territorium af. 

Deze anaaklieren kunnen echter om de een of andere reden soms niet goed geleegd worden. Ze vullen zich dan meer en meer. Op een gegeven moment zijn ze zo vol dat de wand van de anaalklier gaat scheuren. Op dit moment ontstaat er een ontsteking in de anaalklier bij je kat. En aangezien ze heel dicht tegen de anus van je kat aan liggen doet de anus zelf ook vaak mee in de ontsteking. We hebben een aparte pagina over ontstoken anaalklieren bij je kat. Hier lees je uitgebreider wat de oorzaak kan zijn en hoe je het oplost. 

Diarree

Als katten diarree hebben dan is het meestal het geval dat ze ook heel vaak moeten poepen. De anus is hier niet helemaal op gemaakt. Doordat er dus heel vaak ontlasting door de anus naar buiten komt en die ontlasting ook nog eens behoorlijk nat is kan er schade ontstaan aan de slijmvliezen of huid van de anus van je kat. En als weefsel beschadigd is dan probeert je lichaam deze schade op te ruimen door middel van een ontstekingsreactie. Met andere woorden, er ontstaat een ontstoken anus bij je kat als gevolg van de diarree.

Helaas kan een beschadiging ook nog eens makkelijk geïnfecteerd raken met bacteriën. En laten die nou net in grote hoeveelheden voorkomen in de diarree die er steeds langs komt. Niet echt bevorderlijk voor de ontstoken anus dus.

Wormen

Ook wormen kunnen zorgen voor een ontstoken anus bij je kat. Vooral lintwormen zijn vaak de boosdoener. Wormen kunnen namelijk zorgen voor een milde diarree en dan geldt bovenstaand verhaal. Maar ze kunnen ook nog eens jeuk aan de anus van je kat geven. Dan zal je kat overmatig gaan likken aan zijn anus of over de grond schuren met zijn billen. Het gevolg is in dat geval dat zijn anus kapot gelikt of geschuurd wordt. Deze beschadiging kan dan weer zorgen voor een ontstoken anus bij je kat. 

Verwonding

Als er om de een of andere reden een verwonding ontstaan is aan de anus van je kat dan kan deze verwonding makkelijk geïnfecteerd raken met poep-bacteriën. Het gevolg is ook dan een ontstoken anus bij je kat. 

Stress

Stress kan op meerdere manieren zorgen voor een ontstoken anus bij je kat. Aan de ene kant is stress een hele belangrijke oorzaak van chronische diarree. En zoals je hierboven al kon lezen kan diarree zorgen voor een ontstoken anus. Maar stress zorgt ook voor een slechte kwaliteit van de huid en dus ook van de anus. Het herstel van ontstekingen verloopt aanzienlijk slechter bij katten die stress hebben. Dus aan de ene kant kan stress zorgen voor diarree, wat op zijn beurt kan zorgen voor een ontstoken anus. Maar aan de andere kant krijgt het lichaam van je kat deze ontsteking van zijn anus ook niet goed hersteld, hoe mild de ontsteking ook is. De onsteking van de anus van je kat kan in dat geval steeds erger worden. 

Welke symptomen kun je zien als je kat een ontstoken anus heeft?

Als een kat een ontstoken anus heeft zal hij irritatie ondervinden aan zijn anus-regio. Je zult dan ook de volgende symptomen kunnen opmerken bij je kat als hij een ontstoken anus heeft:

  1. Overmatig likken of bijten aan zijn anus. 
  2. Een rood uitziende anus
  3. Een gezwollen anusregio
  4. Moeite of pijn hebben met zijn stoelgang
  5. Billen over de vloer schuiven. Dit noemen we ook wel sleetje rijden.
  6. Op een andere manier proberen te gaan zitten dan je van hem gewend bent.
  7. Een onaangename geur als er sprake is van een infectie of ontstoken anaalklieren
  8. Bloed of etter uit de anus
  9. Ander gedrag dan je van hem gewend bent zoals sneller geïrriteerd zijn, verminderde eetlust, minder contact met je zoeken. 
  10. Pijnlijke reactie als je hem aait in de buurt van zijn anus of staart. 

 

Vrouw pakt haar vergrootglas om de ontstoken anus van haar kat te onderzoeken.
Kat kijkt met paniek in zijn ogen omdat zijn eigenaar zijn ontstoken anus wil onderzoeken

Hoe stel je de diagnose als je kat een ontstoken anus heeft?

Dit kan soms wat lastig zijn omdat de verschillende oorzaken ook wel onderling met elkaar te maken hebben. In de eerste plaats is het belangrijk om het verschil te maken tussen of je kat diarree heeft of niet en of hij ontstoken anaalklieren heeft of niet. Een verwonding herken je ook vaak zelf wel als je de anus even goed mag bekijken van je kat. 

Is er sprake van ontstoken anaalklieren dan kun je de behandeling op deze pagina over ontstoken anaalklieren terugvinden.

In geval van diarree kun je daar op deze pagina meer over lezen.

 

Behandeling als je kat een ontstoken anus heeft

Ontstoken anaalklieren

Als je kat last van zijn anaalklieren heeft dan is het belangrijk dat deze anaalklieren geleegd worden. Hoe je dit zelf kunt doen kun je teruglezen op de pagina over ontstoken anaalklieren. Het kan alleen wel pijnlijk zijn voor je kat als het al zo erg is dat je kat er een ontstoken anus van heeft gekregen. Daarnaast is het ook gewoon een erg vies klusje. Dus mocht je een beetje twijfelen hierover, dan is het ook mogelijk om dit door je dierenarts te laten doen. Het kan zijn dat je dierenarts ook gelijk een antibiotica-kuur en een pijnstiller voor je kat mee geeft.

 

Diarree

Als diarree de oorzaak is van de ontstoken anus bij je kat dan is er een verschil tussen langdurige diarree of acute diarree. Bij acute diarree is de diarree vaak vrij heftig, maar nog maar net ontstaan. In dat geval is het doorgaans voldoende om de anus van je kat in te smeren met vaseline om op die manier te voorkomen dat de waterige diarree niet de anus verder kan irriteren. Het vocht uit de diarree kan dan door het vettige vaseline niet bij de anus huid terecht komen. Je kunt de anus het beste minimaal 3x per dag voorzien van een beetje vaseline. Maar vaker mag ook.

Is er sprake van diarree die niet goed vanzelf over gaat? Dan is het verstandig om je kat een heel breed anti-parasitair middel te geven. Hiervoor maak je gebruik van panacur. Dit medicijn is een ontworming voor de gewone wormen, maar pakt daarnaast ook Giardia en andere èèncellige darmparasieten aan. Deze ontworming moet je dan wel 5 dagen (1x daags) geven in plaats van de 3 dagen die op de verpakking staat. Daarna zijn parasieten verleden tijd. Ondertussen kun je uiteraard de anus blijven insmeren met vaseline om een ergere ontsteking te voorkomen.

 

Als de ontworming nog niet binnen 7 dagen voor een oplossing zorgt dan is het verstandig om je kat probiotica te geven. Het kan immers zo zijn dat zijn darmflora compleet van slag geraakt is door de oorspronkelijke reden van de diarree. Met probiotica help je de darmflora van je kat te herstellen. 

Wondinfectie

Zie je dat er ook echt etter uit de anus van je kat komt? En de ontsteking (eigenlijk infectie) zit vooral uitwendig aan de anus? Dan kun je gebruik maken van betadine-zalf om de infectie tegen te gaan. In dat geval moet je de anus 3x per dag met betadine-zalf insmeren en hem ondertussen een halskraag om doen. De kans is immers groot dat hij het eraf zal proberen te likken en van betadine kan je kat diarree krijgen. Dus dat is geen ideale combinatie in dit geval.

Stress

Uiteraard is het belangrijk om stress bij je kat tegen te gaan. Het is immers voor zijn hele lichaam erg slecht. Het is belangrijk om te proberen te achterhalen waar je kat stress van ondervindt. Heeft hij bijvoorbeeld last van de drukte van de kinderen? Een buurkat? Of misschien zelfs wel je eigen andere kat? Het is echter wel altijd behoorlijk lastig om de oorzaak te achterhalen. De oorzaak oplossen is altijd beter dan de symptomen te onderdrukken. Maar als je echt niet weet wat de oorzaak van zijn stress is dan kun hebben we nog alternatieven voor je.

 

Aangezien in dit geval stress de oorzaak is van diarree en een ontstoken anus bij je kat is het verstandig om je kat een voeding te geven die stoffen bevat die het serotonine gehalte in zijn hersenen laat toenemen waardoor hij minder snel van slag zal zijn van bepaalde oorzaken. Daarnaast is de voeding van hoogwaardige kwaliteit en licht verteerbaar wat weer goed is voor de diarree zelf. En de visolie die erin verwerkt zit zorgt voor een betere weerstand in de weefsels waardoor de anus van je kat ook makkelijker zal genezen.

Wanneer bezoek je een dierenarts als je kat een ontstoken anus heeft?

Als je kat heel veel pijn heeft aan zijn anus en duidelijk moeite heeft met poepen dan is het noodzakelijk dat je met je kat naar je dierenarts toe gaat. Deze kan de anus van je kat goed onderzoeken en de oorzaak achterhalen. Ook mag je dierenarts sterkere medicatie voorschrijven zodat je kat het snelst van zijn probleem af zal zijn. Want pijn aan je anus is echt wel heel vervelend om te hebben. 

 

Hoe voorkom je een ontstoken anus bij je kat?

Helaas kun je het nooit echt 100% voorkomen. Maar door je kat een kwalitatief goede voeding te geven zorg je voor een goede weerstand in zijn lichaam en dus ook in zijn anus. Ook zijn anaalklieren worden daardoor gezonder. Door daarnaast je kat elke 3 maanden te ontwormen, voorkom je dat hij erge jeuk krijgt aan zijn anus als gevolg van wormen. Ook kun je stress verminderen door je kat veel rust te gunnen en plekken te geven waar hij zich veilig voelt. Zo liggen veel katten bijvoorbeeld graag op hoge oppervlakken om vanuit daar alle “gevaarlijke dingen” goed in de gaten te kunnen houden. 

Maar helaas kan een ontstoken anus bij je kat ook soms gewoon ontstaan als je toch alles zo goed mogelijk hebt gedaan. In dat geval hopen we dat je in dit artikel voldoende informatie vindt om het probleem weer snel onder controle te hebben. Veel succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda