Een verkouden kat

Gaat verkoudheid bij je kat vanzelf over?

Een verkouden kat is zeker geen zeldzaamheid. Het heet bij katten ook wel niesziekte. Een verkoudheid bij katten kan ontstaan door infecties met vijf soorten virussen of bacteriën. Symptomen zijn onder andere niezen, een verstopte neus, etterende ogen, en algemeen ziek gedrag. Of het nodig is om je kat te behandelen? Dat lees je in dit artikel. Soms gaat het vanzelf over, maar soms ook niet. Dus lees snel verder om te ontdekken hoe dit precies zit en of jouw kat een behandeling nodig heeft.

Verkouden kat heeft snot in zijn rechter oog

Kunnen katten verkouden zijn?

Bij katten noemen we het geen verkoudheid, maar niesziekte. De symptomen lijken echter veel op de verkoudheid die wij mensen kennen. Dus ja, katten kunnen verkouden zijn. Niesziekte wordt volgens het onderzoek “Prevalence of feline herpesvirus-1, feline calicivirus, Chlamydophila felis and Mycoplasma felis DNA and associated risk factors in cats in Spain with upper respiratory tract disease, conjunctivitis and/or gingivostomatitis” veroorzaakt door infecties met virussen (Feline herpesvirus, Feline calicivirus) of bacteriën (Chlamydophila felis, Mycoplasma felis en Bordetella bronchiseptica). 

Verkouden kat symptomen

Een verkouden kat kan de volgende symptomen hebben:

Gaat verkoudheid bij een kat vanzelf over?

De meeste verkouden katten hebben een besmetting opgelopen met het Feline herpes virus of het Feline calicivirus. De verkoudheid bij je kat die is veroorzaakt door deze virussen zal bij de meeste katten vanzelf genezen. Bij een bacteriële infectie kan het ook vanzelf genezen, maar dit duurt vaak langer en verloopt moeizamer. Zowel heel jonge als heel oude katten hebben vaak meer moeite om van een verkoudheid te herstellen. Dit komt omdat hun afweersysteem minder krachtig is en ze daardoor alle vormen van infecties minder goed kunnen bestrijden.

Het herpesvirus is een echter wel een verhaal apart. Een kat kan wel herstellen van de symptomen van een verkoudheid, maar het herpesvirus blijft de rest van hun leven in hun lichaam aanwezig. Zodra hun weerstand om welke reden dan ook vermindert, kan het herpesvirus opnieuw verkoudheidsklachten veroorzaken 

Kat heeft ontstoken ogen.

Kat chronisch verkouden

Heeft je kat al maanden last van een verkoudheid? Dan is de kans groot dat hij chronische niesziekte heeft. Dit betekent dat zijn afweersysteem het virus of de bacterie die de verkoudheid veroorzaakt, niet kan onderdrukken. In de meeste gevallen gaat het om een herpesinfectie maar ook het calicivirus kan de oorzaak zijn. Over het algemeen helpt het om zijn weerstand te verbeteren met weerstand stimulerende middelen en Lysine. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.

Wanneer je kat chronisch verkouden is, dan is het verstandig om te laten onderzoeken met welk virus of welke bacterie je te maken hebt. Op die manier is je dierenarts in staat om gericht medicatie voor te schrijven, specifiek voor de infectie die jouw kat heeft. Het onderzoek “Detection of feline upper respiratory tract disease pathogens using a commercially available real-time PCR test” toont aan dat je dierenarts het beste een PCR-test kan aanvragen in een extern laboratorium, dan een snelle uitslag te krijgen met behulp van de in de praktijk aanwezige snap-testen. Vraag daar dus om bij je dierenarts en ga niet zomaar af op hun eigen test. 

 

Verkouden kat wat te doen?

Eten en drinken is heel belangrijk

Doordat de neus van je kat vol zit met snot, ruikt hij zijn voeding niet goed. Dit kan ervoor zorgen dat hij niet wil eten. Het smaakt immers niet lekker en hij voelt zich niet fit door de infectie. Toch is het voor katten heel belangrijk om te eten, anders kunnen ze een leververvetting krijgen, wat dodelijk kan zijn.

Naast een slechte reuk kunnen ze ook last hebben van pijnlijke blaasjes of wondjes op hun tong. Ook dit kan een reden zijn om niet te willen eten.

Geef je kat iets wat hij echt lekker vindt. Gezond hoeft het voor een paar dagen niet te zijn. Dus geef gerust gekookte kipfilet of warme garnalen. Het maakt niet uit, zolang hij maar iets binnenkrijgt. Bied het eten lauw-warm aan, zodat het meer geur afgeeft en je kat het beter kan ruiken en proeven. Dit maakt het waarschijnlijker dat hij het zal eten. Als hij niet zelf wil eten, geef dan gepureerde en met water aangelengde voeding met een spuitje rechtstreeks in zijn bek. Je kunt hiervoor ook speciale voeding gebruiken die veel energie bevat.

Kalmerende oogdruppels

Heeft je kat veel last van zijn ogen terwijl hij verkouden is? Dan is het verstandig om zijn ogen twee keer per dag te druppelen met antibacteriële oogdruppels. Bij een virale infectie kan namelijk gemakkelijk een extra bacteriële infectie ontstaan. De oogdruppels hebben een kalmerend effect op zijn ogen. Daarnaast verminderen ze de kans op bacteriële infecties.

Neusdruppels

Een verstopte neus kun je verlichten door je kat drie keer per dag neusdruppels met een zoutoplossing te geven. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies. Daardoor blijft de neusholte wat meer open. Je kat kan dan beter ademhalen en ruiken, wat zijn eetlust kan verbeteren.

Stoom

Zet je kat 15 minuten in de badkamer waar een warme douche stoom afgeeft. Hiermee zorg je ervoor dat zijn luchtwegen meer open gaan. Zet daarbij liever niet de ventilatie aan, want dan wordt de stoom weer verwijderd en helpt het niet. Let er wel op dat het niet te warm wordt in de badkamer, zodat je kat niet oververhit raakt. Als alternatief kun je ook een stoomvernevelaar voor de neus van je kat houden. 

Weerstand verhogen

Het immuunsysteem van je kat kun je versterken door hem weerstandsverhogers te geven. Hierdoor is je kat beter in staat om de virussen of bacteriën die zijn verkoudheid veroorzaken te bestrijden.

Verkouden kat medicijnen

Is je kat erg ziek van zijn verkoudheid en wil hij nauwelijks eten? Dan is het beter om medicijnen te geven om zijn verkoudheid te behandelen. Hoewel het onderzoek “Cat flu: Broad spectrum polymeric antivirals” aantoont dat het middel poly(sodium 4-styrenesulfonates) (PSSNa) een geschikt antiviraal middel is voor de meeste katten met een verkoudheid, wordt het maar zelden ingezet in de dierenartsenpraktijk.

Wel zal een dierenarts een antibioticakuur voorschrijven om een extra bacteriële infectie te onderdrukken. Daarnaast wordt vaak een pijnstiller voorgeschreven als je kat wondjes in zijn bek of koorts heeft. En natuurlijk een eetlust-opwekkend medicijn om hem beter te laten eten. Deze medicatie kun je alleen via je dierenarts krijgen. Het is dus noodzakelijk om met je ernstig zieke kat naar de dierenarts te gaan.

Huismiddel verkouden kat

Warmte

Door je kat in een wat warmere omgeving te zetten dan normaal, wordt zijn immuunsysteem krachtiger. Zorg er natuurlijk voor dat je kat niet oververhit raakt. Maar een warmtematje of een ruimte verwarmen tot 25 graden kan helpen je kat zijn verkoudheid beter te bestrijden.

Lysine

Katten blijken baat te hebben bij extra Lysine om hun weerstand te verhogen en zo hun verkoudheid te bestrijden. Volgens het artikel “Efficacy of oral supplementation with L-lysine in cats latently infected with feline herpesvirus” is vooral bij infecties met het herpesvirus het geven van Lysine een zeer effectieve remedie.

Probiotica

Probiotica zorgen ervoor dat de darmbacteriën beter in balans komen, met meer gezonde en minder schadelijke bacteriën. Dit maakt de Peyerse platen (een onderdeel van het afweersysteem bij je kat) in de darm gezonder. Dit is essentieel voor de weerstand bij mens en dier. Door de Peyerse platen te versterken, zal de weerstand van je kat tegen verkoudheid toenemen. Uit het artikel “Probiotics and Cat Health: A Review of Progress and Prospects” blijkt dat probiotica de weerstand bij katten laat toenemen. 

Omega-3 vetzuren

In visolie zitten veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende werking op celniveau en het stimuleren van de weerstand bij katten. Hoe beter de weerstand, hoe sneller je kat van zijn verkoudheid genezen is.

Stress verlagen

Stress staat bekend om zijn effect op de weerstand van katten. Hoe meer stress, hoe slechter zijn weerstand tegen zijn verkoudheid is. Door gebruik te maken van feromonen zal je kat minder gevoelig zijn voor stress.

Verkouden kat ligt op de grond

verkoudheid kat hoe lang?

Bij milde gevallen en een goede algemene weerstand zal je kat in ongeveer 1 tot 2 weken van zijn verkoudheid herstellen.

Heb je een jonge kitten of juist een oude kat met verkoudheid? Dan kan het soms wel 4 weken duren voordat ze beter zijn. Ze hebben vaak ook medicatie van de dierenarts nodig om te herstellen. 

In ernstige gevallen kan er een longontsteking optreden of kunnen er andere secundaire problemen ontstaan. Het is dan belangrijk om je kat door een dierenarts te laten behandelen. Je kat kan anders overlijden aan de gevolgen van de verkoudheid. Herstel kan in dit geval, zelfs met hulp van een dierenarts, 6 weken of langer duren.

Soms is er sprake van een chronische verkoudheid, meestal veroorzaakt door het herpesvirus. In dit geval is de algemene weerstand van je kat niet sterk genoeg om het virus volledig te onderdrukken en symptoomvrij te worden.

Kun je een verkoudheid bij katten voorkomen?

Helaas kun je een verkoudheid bij katten nooit helemaal 100% voorkomen. Volgens het artikel “Factors associated with upper respiratory tract disease caused by feline herpesvirus, feline calicivirus, Chlamydophila felis and Bordetella bronchiseptica in cats: experience from 218 European catteries” hebben katten een groter risico om verkouden te worden als ze:

  • zeer jong zijn
  • in een grote groep leven zoals een pension, asiel of fokkerij
  • chronisch stress hebben
  • vaker contact hebben met andere dieren zoals honden en katten

Maar door je kat te laten vaccineren met een niesziekte vaccin zorg je ervoor dat hij veel minder kans heeft om besmet te worden. Daarnaast zal hij veel minder ziek worden wanneer hij toch besmet wordt.

De vaccinatie tegen niesziekte gebeurt normaal gesproken op een leeftijd van 9 weken en 12 weken. Vervolgens dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden. Is je kat al ouder, maar nog nooit is gevaccineerd? Dan is het verstandig om hem zo snel mogelijk zijn eerste vaccinatie te laten geven. De 2e (booster) vaccinatie dient dan 3 weken later gegeven te worden.

 

Verkouden kat besmettelijk voor mens?

De virussen en bacteriën die verkoudheid bij katten veroorzaken, kunnen mensen niet infecteren. Je hoeft als mens dus niet bang te zijn om zelf ziek te worden van je kat als hij last heeft van een verkoudheid.

Kan een kat verkouden worden van een mens?

Omgekeerd geldt hetzelfde. Een kat kan in principe niet verkouden worden van een mens. De virussen en bacteriën die verkoudheid bij mensen veroorzaken, kunnen de cellen van een kat niet besmetten. Het is dus niet waarschijnlijk dat jij als mens je verkoudheid overdraagt op je kat. De enige uitzondering hierop is het COVID-19-virus. Katten kunnen ook besmet worden met COVID-19, maar zijn hier doorgaans niet erg ziek van en vertonen slechts milde verkoudheidsklachten.

Kat Dik ligt op de bank

Het verhaal van Dik

Dik is een jonge kater van 6 maanden oud. Hij heeft sinds drie dagen last van niezen en vieze, korsterige ogen. Hoewel hij nog behoorlijk levendig is, eet hij iets minder graag zijn voeding. Zijn eigenaar maakt zich behoorlijk zorgen en vraagt dierenarts Nanda om advies.

Nanda vraagt om een filmpje van Dik om zelf in te kunnen schatten hoe erg zijn klachten zijn. Uit het filmpje blijkt dat Dik inderdaad flink verkouden is en niesziekte heeft. Hij is echter nog levendig genoeg om het zonder medicatie van een dierenarts op te lossen. 

Dierenarts Nanda adviseert de eigenaar om de ogen van Dik schoon te maken met kraanwater en een schoon doekje of keukenpapiertje. Daarnaast raadt ze aan om oogdruppels te kopen en Dik zijn ogen twee keer per dag te druppelen.

Verder is het nodig om zijn voeding te verwarmen als hij nog slechter gaat eten. Dierenarts Nanda vraagt ook of Dik wel gevaccineerd is. De eigenaar meldt dat dit wel het geval is geweest, maar dat de tweede vaccinatie, die op 12 weken leeftijd gegeven had moeten worden, niet is toegediend. Helaas is Dik daardoor onvoldoende beschermd tegen verkoudheid als gevolg van niesziekte.

Na twee weken vraagt dierenarts Nanda aan de eigenaar hoe het nu gaat met Dik. Gelukkig blijkt hij weer helemaal de oude te zijn, op af en toe een niesbui na. Hij is dus bijna volledig genezen. Dierenarts Nanda legt uit dat het belangrijk is om Dik nu alsnog te laten vaccineren, omdat hij ook geen weerstand heeft tegen kattenziekte. Deze ziekte is dodelijk voor katten en komt nog regelmatig in Nederland voor.

Veel beterschap voor je kat!

Hopelijk heb je met dit artikel voldoende informatie gekregen om je kat snel weer te laten opknappen. Heb je, net als de eigenaar van Dik, behoefte aan overleg met onze dierenarts Nanda? Dan lees je hieronder hoe je met haar in contact komt. Veel beterschap voor je kat!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda